Kumaş türleri, ürünün hangi özelliklere sahip olacağıyla ilgili olarak farklılaşmaktadır. Bazı trendlerde bir takım kumaş türleri ön plana çıkmaktadır. Hem modaya hem kullanım özelliklerine göre kumaşlar seçilir. Tekstil sektöründe onlarca farklı çeşit kumaş türü bulunur.
Kumaş Nedir?
Kumaş Çeşitleri
Kumaşın Özellikleri
Başlıca Kumaş Çeşitleri Hangileridir?
Kumaş Nedir?
Kumaş nedir? ile ilgili olarak ipek, pamuk, yün gibi ürünlerin ipliklerinin dokunması olduğunu belirtebiliriz. Bu iplikler makinede dokunmaktadırlar. Bir ürün meydana getirilirken ana maddesi kumaş olacaktır. Hangi kumaş tercih edildiyse yardımcı malzemeler de ona uygun olarak seçilmelidir.
Kullanılacak olan teknoloji de kumaş türüne göre belirlenmektedir. Kumaş modası tekstil sektörüne de yön verir.
Kumaş Çeşitleri
Her kumaşın kendine özgü özellikleri ve kullanım alanları vardır. Aşağıda kumaş çeşitleri ve isimleri alfabetik sırayla gösterilmiştir.
%100 Pamuk Kumaş
Denim Kumaş
Gabardin Kumaş
Kanvas Kumaş
Krep Kumaş
Mira Kumaş
Poplin Kumaş
Şifon Kumaş Türü
Süprem Kumaş
Viskon Kumaş
Örme Kumaşlar
Kumaşın Özellikleri
Kumaş özellikleri de üründe hangi çeşit kumaşı kullandığınıza göre farklılık gösterecektir. Bazı kumaşlar doğal kumaşlardır. Son zamanlarda hazır giyim sektöründe doğal kumaşlara verilen önem artmıştır. Diğer kumaşlara göre sağlık açısından daha iyi özelliklere sahiptirler.
Kumaş nitelikleri ürünün kalitesini, fiyatını ve yapısını tümden etkileyebilir. Bir kumaşın terletmeyen ve nefes alan özelliklere sahip olması o ürünün doğal kumaştan üretildiğini gösterir. Kumaş çeşitlerine göre farklı özellikler ön plana çıkmaktadır.
Kumaşın Performans Özellikleri Nelerdir?
Kumaşın performans özellikleri bir ürün için son derece önem taşır. Bir kumaşın performans özelliklerinden bahsedildiğinde akla ilk gelenler şunlardır:
- Hava geçirgenliği
- Buruşma özelliği
- Dikiş özellikleri
- Su geçirgenliği
- Nem geçirgenliği
- Çekmezliği
- Boy ve en özellikleri
- Dikim özellikleri
Kumaş performansları ile ilgili olarak ayrıca ışığa duyarlılık, kumaşın döküm ve tutumu, temizlik ile ilgili özellikleri vb. de değerlendirmeye alınmaktadır.
Kumaş Özellikleri Nasıl Belirlenir?
Kumaş özelliklerinin belirlenmesi için dikkate alınan bazı kriterler mevcuttur. Örneğin kumaşın meydana getirildiği ipliklerin hammaddesi, boyutları, sıklıkları, renkleri, büklümleri, numara ve cinsleri vb. bunlar arasında yer almaktadır. Kumaşların özellikleri için tüm bu faktörler belirleyici unsurlardır.
Başlıca Kumaş Çeşitleri Hangileridir?
En çok kullanılan kumaş çeşitleri ile ilgili de bilgi vermemiz gerekirse bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Doğal Kumaşlar
- Sentetik Kumaşlar
- Suni Kumaşlar
Popüler kumaş türleri arasında bunlar yer almaktadır. Doğal kumaşlara ipek, pamuk, keten gibi kumaşları örnek olarak verebiliriz.
Sentetik kumaşlar için naylon, akrilik çeşitleri sunulabilir. Rayon ve viskoz gibi kumaşlar ise suni kumaşlar arasındadır.
Gabardin Kumaş Nedir?
Kumaş türleri arasında Gabardin kumaşlar da çok sık kullanılan bir kumaş çeşididir. Pamuklu veya ince yünlü kumaşların sık dokunmasından elde edilirler. Oldukça dayanıklı ve sağlam olmaları dikkat çekmektedir.
Gabardin kumaşların en büyük özellikleri arasında su geçirmez olmaları yer almaktadır. Birçok farklı gabardin kumaş bulunur. Gabardin, kumaş çeşitleri içinde yaygın olarak kullanılanlardan biridir. Abiye, kumaş pantolon, erkek giysileri, kadın giysileri vb. için de tercih edilmektedir. Spor giyimde daha sık kullanılmaktadırlar.
Örme kumaşlar, dokuma kumaşlar ve su geçirmez kumaşlar da kumaş sınıflarını meydana getirmektedirler.
Dijital Baskı Kumaşlar
Tekstil sektörünün yıllar içerisinde artan kapasite ve yakalanan ihracat başarısı, Türkiye’yi dünyanın önde gelen kumaş ve konfeksiyon tedarikçilerinden biri haline getirmiştir. Gelişen tekstil sanayisi, hammadde tedarikçisi olduğu hazır giyim ve konfeksiyon sanayisinin de gelişmesini sağlamıştır. 1980’li yıllardan itibaren dünyanın belli başlı tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları arasında yer alan Türkiye’de kumaş üretiminin yoğunlaştığı başlıca iller; Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Adana, Kayseri, Mersin ve Uşak’tır. Bursa, ulaşım yollarının kesiştiği bir noktada bulunmasının yanında ipeğin üretim ve ticaret merkezi olmasıyla geçmişten günümüze öne çıkmış bir tekstil kenti özelliği taşımaktadır. Sahip olduğu bu nitelikleri, teknolojinin imkânlarıyla sürekli geliştiren Bursa, Türk tekstil sektöründe olduğu kadar dünya pazarında da önemli bir yere sahiptir. Bursa’da üretilen kumaş çeşitleri ise %100 Pamuk,-Şifon,Viskon, Pamuk Keten, Polyester Pamuk, Naylon Pamuk Likra, Pamuk Likra, Örme, Saten Likra, Mikro
Müşterilerimizin taleplerine göre özel kumaş, ürünler, desenler ve renkler tasarlamaktayız.
Taleplerinizi bize yazın info@m-modatekstil.com